Οι Ευυπόληπτοι Επαίτες

Πάντα του έλεγε ο πατέρας του να βρει μια καλή γυναίκα και να κάνει πολλά παιδιά μαζί της, αλλά να μην είναι ό,τι κι ό,τι να είναι όμορφη, όχι πολλή έξυπνη αλλά ούτε και χαζή και φυσικά να έχει μέση σα δαχτυλίδι. Στη Τραπεζούντα δεν υπάρχουν τέτοιες γυναίκες. Έτσι ο Απισογόμ Αγάς άφησε τους υπηρέτες του, τα γαϊδούρια του και τα πολλά του στρέμματα και πήρε δρόμο και δρομάκι για την Πόλη, στης οποίας την αρμενική παροικία, πίστευε ότι θα έβρισκε σίγουρα τη νύφη που του άξιζε.
Για να βρεθεί τελικά προ εκπλήξεως. Γιατί ο Απισογόμ είναι μεν Αρμένης αλλά απ’ ότι φαίνεται δεν ξέρει πολλά για τους Αρμένιους της Πόλης που είναι όλοι ευγενικοί, καλοσυνάτοι και θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να βοηθήσουν και να τιμήσουν τον Απισογόμ Αγά. Πάντα όμως με αντάλλαγμα μια “ευεργετική” κίνηση από τον ίδιο για την ενίσχυση της αρμενικής κοινότητας και του αρμενικού πνεύματος που μεταφράζεται σε… “δυο τρεις λίρες μονάχα”!
Με αυτό το έργο, ο Αγκόπ Μπαρονιάν, ένας κλασικός Αρμένος θεατρικός συγγραφέας επιδιώκει να σατιρίσει την “άθλια”, όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος, κατάσταση της αρμενικής κοινότητας της Πόλης.

Σκηνοθεσία: Ευαγγελία Παπαδοπούλου

Τα πρόσωπα της παράστασης

Τελάλης: Ελένη Κασσεσιάν
Αχθοφόροι: Αρά Αποστολίδης
. Μίμα Κασσεσιάν
. Ραζμίκ Αγαμπατιάν
Απισογόμ Αγάς: Κρικόρ Τσαπαριάν
Εκδότης: Ιωσήφ Κασσεσιάν
Νοικοκυρά: Γεράν Τενεκετζιάν-Αποστολίδου
Μανούκ Αγάς: Σωτήρης Σεμερτζιάν
Ιερέας: Οννίκ Χατσατουριάν
Ποιητής: Αρμάν Μενετιάν
Φωτογράφος: Γκάρο Αγαμπατιάν
Προξενήτρα: Σέτα Καζαριάν
Γιατρός: Λωράνς Μενετιάν
Δασκάλα: Λούσι Μενετιάν
Δικηγόρος: Μίμα Κασσεσιάν
Σερβιτόρος: Οννίκ Χατσαντουριάν
Ηθοποιός: Ναζίκ Αϊδινιάν
Τυπογράφος: Ραζμίκ Αγαμπατιάν
Κουρέας: Αλέξης Σαριγιάν
Παπαδιά: Μακρουή Αριτζιάν

Οι Ευυπόληπτοι Επαίτες (Στιγμιότυπα)

1 σχόλιο:

Αναγνώστες